Ukrajinski rat menja poredak

Globalna bezbednost

Razgovarao: Aleksandar Stojanović

Svetsko pitanje broj jedan po aktuelnosti je rat u Ukrajini. Na temu strategija Amerike i Rusije u borbi za kontrolu prostora na globalnom planu, perspektivama rata u Ukrajini i posledicama po konfiguraciju savremenog sveta, razgovarali smo sa Vladimirom Traparom iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu.

Povodom najava ukrajinskog ministra spoljnih poslova Dmitra Kulebe da će Kijev zahtevati izbacivanje Rusije iz Saveta bezbednosti UN, možete li izneti ocenu, kakve bi implikacije po međunarodni poredak bile ukoliko bi došlo do tog, ne naročito realnog epiloga?

– Ako bi došlo do izbacivanja Rusije iz Saveta bezbednosti UN, što smatram nerealnim, došlo bi do teških posledica po međunarodni poredak, kao što je to bio tridesetih godina dvadesetog veka kada su iz Društva naroda izašli Nemačka i Japan. Pravni mehanizmi za izbacivanje Rusije iz Saveta bezbednosti UN ne postoje, ali postoje neki kvazi-pravni mehanizmi – primera radi, da je Rusija neopravdano nasledila tu poziciju od bivšeg SSSR-a. Međutim, sistem na taj način funkcioniše već tridesetak godina, tako da nije baš realno da sad dođe do promene, tako da smatram da će to ostati samo na nivou ukrajinskih želja.

Godinama, ako ne i decenijama unazad, govori se o klicama stvaranja multipolarnog sveta. Rat u Ukrajini nas pak navodi na zaključak da će planeta sutrašnjice možda, ako već i nije, biti bipolarna.

– Multipolarnost sveta je egzaktna stvar i ona se može meriti. Nisu sve velike sile one koje stvaraju polove u međunarodnom poretku, već se njihova objektivna ekonomska i vojna moć može meriti. Trenutno, svet, ako nije unipolaran, onda je tripolaran, s tim što su Kina i Rusija još uvek u značajnom zaostatku za Sjedinjenim Američkim Državama. Pored pobrojanih, svakako da su u širem smislu značajni međunarodni akteri i recimo, Indija, kao druga najmnogoljudnija zemlja sveta, ali i Velika Britanija, iako je izašla iz EU. Ukoliko se nastavi sa trendom rasta kineske moći, onda postoji šansa da poredak postane bipolaran.

U kom pravcu generalno ide svet? Kaže se da se kao posledica međunarodne krize uvek javlja rat. Nakon kovida, sada imamo konflikt u Ukrajini. Da li će se eskalacija tu završiti?

– Budućnost sveta zavisi od ishoda zavisi od toga kako će se okončati rat u Ukrajini. U tom smislu, značajno je to šta Moskva zapravo želi da postigne u Ukrajini, iako je evidentno da Kremlj ima razvijene planove „a“, „b“, pa i „c“. Međutim, tu treba istaći i generalno orijentaciju Rusije u međunarodnom poretku, da li će težiti izolaciji od ostatka sveta ili pronalaženju načina da se u isti integriše. Takođe, sve izraženiji rivalitet SAD i Kine na ekonomskom planu, može se u budućnosti pretvoriti i u sukob drugog nivoa.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *