Organizaciona truktura, misija i ciljevi Centra za istraživanje bezbednosti (CIB)

O nama

Zvanični naziv organizacije: Centar za istraživanje bezbednosti

Skraćeni naziv organizacije: CIB

Naziv organizacije na engleskom: Center for security studies

Struktura: Skupština, Upravni i Nadzorni odbor

Predsednik Upravnog odbora i zastupnik: Aleksandar Stojanović (master menadžer bezbednosti, osnovne i master studije završio na Fakultetu bezbednosti Univerziteta u Beogradu)

Kontakt: 064-493 39 48; cibezbednost@gmail.com

Sedište organizacije je u Leskovcu.

Misija

Centar za istraživanje bezbednosti (CIB) je stvoren da pruži mogućnost pratiocima/čitaocima da bolje razumeju političku i bezbednosnu teoriju, ali i sve aspekte praktičnih bezbednosnih pojava i procesa koji utiču na naš svakodnevni život. Struktura našeg delovanja i istraživanja je prilagođena konceptualnoj analizi bezbednosti, po kojoj možemo govoriti o bezbednosti pojedinca (ljudska bezbednost), grupe (socijetalna bezbednost), države/nacije (nacionalna bezbednost), regiona (regionalna bezbednost) i sveta (globalna bezbednost). Kako je bezbednost determinisana političkim pojavama i procesima, naročitu pažnju ćemo posvetiti analiziranju svih važnih procesa u ovom pogledu.

Ljudska bezbednost, shvaćena kao analitički nivo koji u centar posmatranja stavlja čoveka, predstavlja nešto o čemu se u savremenom svetu dosta govori. Upravo iz tog razloga, pisaćemo o svim dimenzijama ljudske bezbednosti i njihovom interakcijom sa širim društveno-političkim trendovima u lokalnoj, regionalnoj i globalnoj sredini.

Položaj društvenih grupa i njihova bezbednost će takođe biti predmet našeg interesovanja. Na socijetalnu bezbednost ćemo gledati kroz prizmu mesta grupa u društvenoj hijerarhiji, položaja u lancu raspodele društvenog bogatstva, ali i njihove emancipatorske sklonosti i potencijala.

Tokom praćenja našeg rada, moći ćete da se bolje upoznate i sa najvažnijim delovima sistema nacionalne bezbednosti Srbije i drugih zemalja – vojskom, policijom, obaveštajno-bezbednosnim službama, civilnom zaštitom, sudovima, ali i drugim, manje uočljivim elementima ovog važnog društvenog podisistema.

Dalje, moći ćete da sagledate kompleksnost regionalne i globalne bezbednosti, kroz prikaz dinamike međunarodnih odnosa, geopolitičkih kretanja i drugih značajnih varijabli zbog kojih je svet konfigurisan na način na koji to jeste.

Na našim stranama, biće elaborirani i pojedinačni politički i bezbednosni fenomeni (terorizam, organizovani kriminal, korupcija, zloupotrebe, verske sekte, devijantna ponašanja itd.), u skladu sa stepenom njihovog značaja po bezbednost društva.

U svojim analizama, primenjivaćemo teorijsku i metodološku aparaturu ne samo studija bezbednosti, već i politikologije, sociologije i drugih srodnih disciplina.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *