Centar za istraživanje bezbednosti: Misija, ciljevi i ambicije

O nama

Centar za istraživanje bezbednosti (CIB) je stvoren da pruži mogućnost pratiocima/čitaocima da bolje razumeju političku i bezbednosnu teoriju, ali i sve aspekte praktičnih bezbednosnih pojava i procesa koji utiču na naš svakodnevni život.

CIB će se truditi da valjanu pažnju posveti svim izazovima i pretnjama koje mogu ugroziti bezbednost kako pojedinca i društvenih grupa, tako i bezbednost države, regiona i na kraju, sveta.

Ljudska bezbednost, shvaćena kao analitički nivo koji u centar posmatranja stavlja čoveka, predstavlja nešto o čemu se u savremenom svetu dosta govori. Upravo iz tog razloga, pisaćemo o svim dimenzijama ljudske bezbednosti i njihovom interakcijom sa širim društveno-političkim trendovima u lokalnoj, regionalnoj i globalnoj sredini.

Položaj društvenih grupa i njihova bezbednost će takođe biti predmet našeg interesovanja. Na socijetalnu bezbednost ćemo gledati kroz prizmu mesta grupa u društvenoj hijerarhiji, položaja u lancu raspodele društvenog bogatstva, ali i njihove emancipatorske sklonosti i potencijala.

Tokom praćenja našeg rada, moći ćete da se bolje upoznate i sa najvažnijim delovima sistema nacionalne bezbednosti Srbije i drugih zemalja – vojskom, policijom, obaveštajno-bezbednosnim službama, civilnom zaštitom, sudovima, ali i drugim, manje uočljivim elementima ovog važnog društvenog podisistema.

Dalje, moći ćete da sagledate kompleksnost regionalne i globalne bezbednosti, kroz prikaz dinamike međunarodnih odnosa, geopolitičkih kretanja i drugih značajnih varijabli zbog kojih je svet konfigurisan na način na koji to jeste.

Na našim stranama, biće elaborirani i pojedinačni bezbednosni fenomeni (terorizam, organizovani kriminal, korupcija, zloupotrebe, verske sekte, devijantna ponašanja itd.), u skladu sa stepenom njihovog značaja po bezbednost društva.

CIB se neće ustručavati da argumentovano, temeljno i prema potrebi, oštro, kritikuje rešenja u regulisanju odnosa u sektoru bezbednosti koji mogu ugroziti pravni poredak i prava građana Srbije.

U svojim analizama, primenjivaćemo teorijsku i metodološku aparaturu ne samo studija bezbednosti, već i politikologije, sociologije i drugih srodnih disciplina.

Dakle, pitanju istraživanja bezbednosti pristupamo krajnje ozbiljno, ambiciozno i temeljno.

Centar za istraživanje bezbednosti ima svoju Skupštinu, Nadzorni i Upravni odbor.

Predsednik Upravnog odbora je Aleksandar Stojanović.

Sedište organizacije je u Leskovcu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *