Značaj Biroa za koordinaciju službi bezbednosti za sistem bezbednosti Srbije

Nacionalna bezbednost Upravljački organi

Mimo delovanja Saveta za nacionalnu bezbednost i Kancelarije Saveta, vrlo bitan šraf u upravljanju radom (dela) sistema nacionalne bezbednosti Srbije je Biro za koordinaciju službi bezbednosti.

Ovo telo se, slično Savetu, formira na osnovu zakona, i to na osnovu Zakona o osnovama uređenja službi bezbednosti Srbije iz 2007. godine.

U ovom pravnom aktu se navodi da Biro operativno usklađuje rad službi bezbednosti i izvršava zaključke Saveta o pitanjima iz svoje nadležnosti.

Biro za koordinaciju posebno:

– utvrđuje zadatke koji se izvršavaju operativnim usklađivanjem delatnosti službi bezbednosti i službi bezbednosti i drugih državnih organa i s tim u vezi koordinira njihove aktivnosti;

– utvrđuje način operativnog usklađivanja u pojedinim slučajevima;

– osniva mešovite radne grupe za operativne zadatke koji se izvršavaju operativnim usklađivanjem delatnosti i utvrđuje njihove zadatke;

– analizira rezultate operativnog usklađivanja i o tome po potrebi izveštava Savet, a najmanje jednom u šest meseci.

Rad Biroa za koordinaciju podrobnije se uređuje Poslovnikom Saveta.

Biro za koordinaciju čine direktori službi bezbednosti i sekretar Saveta.

U radu Biroa za koordinaciju mogu po pozivu da učestvuju:

– predstavnici Ministarstva spoljnih poslova;

– direktor policije i načelnici uprava policije;

– Republički javni tužilac;

– direktor Uprave carina;

– rukovodioci drugih državnih organa, organizacija i institucija.

Praktično, ideja postojanja Biroa je koncetracija svih šefova obaveštajno-bezbednosnog aparata Srbije na jednom mestu u isto vreme, zarad adekvatnije koordinacije aktivnosti službi. Kako je navedeno, u radu mogu učestvovati i pripadnici drugih delova sistema, ako se za tim ukaže potreba.

Biro za koordinaciju službi bezbednosti predstavlja izvršni organ Saveta za nacionalnu bezbednost – to je ono što možemo zaključiti tumačenjem nadležnosti ovog tela, kao i analizom samog članstva.

U tom smislu, opravdano je njegovo osnivanje slovom zakona, jer objektivno, nema potrebe predvideti njegovo postojanje u Ustavu. Međutim, sama delotvornost funkcionisanja ovog organa je nešto drugo i u srpskim uslovima, dirigovana je stepenom prisutne političke volje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *